Świąteczne przepisy – Singielka poleca

Wigilia to 12 potraw. Jednak nie pamiętam, aby w moim domu było ich aż tyle albo po prostu nie liczyłam. Na pewno nie może zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami i pierogów z kapustą i grzybami.

Jeśli chodzi o karpia, to u mnie tradycyjnie jest, ale ja nie jem, bo nie lubię ości.  Oprócz karpia na moim wigilijnym stole znajdują się inne ryby takie jak łosoś.

Wśród ciast i deserów u mnie w domu na świątecznym stole muszą być makówki i właśnie między innymi tym przepisem chciałam się z wami podzielić.



Makówki
Składniki:
500 gr. maku
8 bułek (mogą być sucharki)
3 łyżki cukru trzcinowego
50 ml miodu
200 gr. rodzynek
200 gr. orzechów
50 gr. migdałów ( płatki )
50 gr. wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Mak drobno zemleć, najlepiej w maszynce elektrycznej. Do garnka dodać mak, rodzynki, orzechy, cukier, dodać wody i zagotować około godziny, ciągle mieszając, żeby mak nie przywar. Na koniec układać warstwami mak z kromkami bułki lub sucharkami, zaczynając od maku. Na górze powinien znajdować się mak. Makówki powinny być mokre, ale nie rzadkie. Odstawić w chłodne miejsce. Na wierzch można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Ja nie dodaję mleka, ponieważ wtedy makówki są krótkotrwałe. Zamiast bułek czy sucharków przygotowaną masę makową można wymieszać także z łazankami.

Ciasto marchewkowe
Składniki:
400 gr. mąki
3 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
75 ml oleju
5 marchewek
przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 ml wody
masło do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Do miski wsyp najpierw produkty suche mąkę, cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, przyprawy korzenne, a potem dodaj marchew, 3 jajka, olej i wody jeśli ciasto byłoby za gęste. Ciasto powinno być nie za rzadkie, ale też nie za gęste. Po wymieszaniu wszystkich składników wylej ciasto na blachę, a potem piec w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez ok. 40-45 minut. Gotowe ciasto można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!

0 0 vote
Article Rating

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CiotkaSTIV
13 grudnia 2018 21:10

ciasto marchewkowe jest jedno z moich ulubionych. najwazniejsze to to, ze nie wplywa az tak negatywnie na nasza figure 😉

pozdrawiam!!

ustiva.blogspot.com

Katie Moon
14 grudnia 2018 13:34

Kocham ciasto marchewkowe i robię je bardzo często!

http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com